Tech experts over wat 2025 ons gaat brengen

2025 belooft een jaar te worden waarin bedrijven strategisch moeten inspelen op nieuwe kansen en uitdagingen. Negen experts brengen vanuit hun unieke expertise een visie op hoe technologie, security en data de toekomst vormgeven. Of het nu gaat om de groeiende rol van digitale weerbaarheid, de uitdagingen rond IoT-beveiliging of de evolutie van marketingstrategieën in een wereld met strengere privacyregels, deze voorspellingen geven bedrijven de inzichten om voorbereid de toekomst in te gaan. Dit zijn hun meest opvallende voorspellingen:

Opkomende privacytechnologieën en de veranderende marketingwereld

In 2025 zullen privacytechnologieën en marketingstrategieën moeten evolueren om te voldoen aan strengere regelgeving en groeiende verwachtingen van consumenten. “Data cleanrooms en oplossingen voor first- en zero-party data worden in 2025 cruciaal voor gegevensverzameling en -beheer in lijn met privacyregels”, aldus Tilman Harmeling, Senior Expert Privacy bij Usercentrics. “Deze tools helpen bedrijven verantwoord inzichten te verkrijgen, terwijl nieuwe functies in consent management platforms de toegankelijkheid verbeteren, contextuele toestemmingsopties bieden en privacy-interacties transparanter maken voor gebruikers.”

“Voor marketeers zal het in 2025 cruciaal zijn om strategieën aan te passen aan de veranderende regelgeving. Een focus op contextuele advertenties en verbeterde privacy UX-elementen – zoals consent management platforms en heldere privacyverklaringen – is daarbij onmisbaar om consumentenvertrouwen op te bouwen en te behouden.“

Geopolitieke spanningen en AI-dreigingen zetten het cyberlandschap op scherp

Het cyberlandschap zal in 2025 verder worden gevormd door geopolitieke spanningen en innovatieve dreigingen, waarbij nieuwe spelers en technologieën de dynamiek in cyberspace drastisch veranderen. “In 2024 werden organisaties geconfronteerd met grote cyberdreigingen, zoals de uitgebreid voorbereide aanval op de software supply chain via een achterdeur in het open-sourceproject XZ-utils”, aldus Pierre Delcher, Head of Cyber Threat Research bij HarfangLab. “We verwachten in 2025 een verdere toename van internetfragmentatie, aangewakkerd door geopolitieke spanningen. Landen trekken digitale muren op om hun strategische belangen te beschermen, terwijl nieuwe dreigingen ontstaan, zoals het manipuleren van AI-leerbronnen en het inzetten van autonome AI-agenten voor kwaadaardige doeleinden.”

“Daarnaast zien we steeds meer nieuwe spelers toetreden tot de cyberspace. Bedrijven, individuen en NGO’s strijden tegen cybercriminaliteit of nemen actief deel aan cyberconflicten, soms als verlengstuk van overheden en soms op eigen initiatief. Met het oog op deze nieuwe trends en dreigingen, blijven we geloven dat transparantie, samenwerking en technologische innovatie de sleutels zijn tot een veiliger digitaal landschap.”

De balans tussen innovatie en controle wordt cruciaal voor AI-succes

In 2025 zal het succes van AI afhangen van het vinden van de juiste balans tussen creatieve innovatie en streng risicobeheer. Volgens Harmen Hoogwout, Regional Vice President bij OutSystems, zullen organisaties in 2025 vooral worstelen met de balans tussen experimenteren en beheersen. “AI biedt ongekende kansen voor innovatie, maar zonder duidelijke richtlijnen en controle lopen bedrijven aanzienlijke risico’s, bijvoorbeeld op het gebied van datasilo’s en beveiliging. Bovendien kan het volledige potentieel van AI niet worden benut als organisaties geen grip hebben op de positieve resultaten van experimenten.”

“Een goede aanpak draait om vangrails die creativiteit en experimenten mogelijk maken, terwijl de risico’s beheersbaar blijven. Tegelijkertijd kunnen bedrijven enorme winst boeken door met AI routinetaken verder te automatiseren, waardoor werknemers zich kunnen richten op creativiteit en strategische innovatie. De sleutel tot succes ligt in een evenwichtige AI-strategie, waarin innovatie hand in hand gaat met controle.”

Waarom digitale weerbaarheid topprioriteit is in 2025

Digitale weerbaarheid wordt in 2025 essentieel om organisaties te beschermen tegen dreigingen en duurzame groei mogelijk te maken. “In een tijd waarin digitale bedreigingen toenemen is een weerbare IT-infrastructuur cruciaal voor de continuïteit van organisaties. Ook in 2025 zal dit, onder meer door de almaar toenemende geopolitieke spanningen, een belangrijk aandachtspunt zijn”, aldus Maarten Vervoorn, CTO bij YaWorks.

“Het betekent dat de digitale infrastructuur steeds vaker hoog op de agenda zal worden gezet. Waar investeringen hierin nog wel eens op de lange baan worden geschoven ten faveure van meer zichtbare innovaties, zoals een nieuwe app voor gebruikers, kunnen organisaties zich dat steeds minder veroorloven. Een verouderde infrastructuur maakt het niet alleen lastiger om technologische innovaties te ondersteunen, het zorgt er ook voor dat organisaties steeds kwetsbaarder worden voor verstoringen.”

“Een intensieve samenwerking tussen IT en de boardroom is cruciaal om de digitale weerbaarheid strategisch te verankeren. Technologieën zoals Identity Access Management (IAM) en het Zero trust-principe spelen hierbij een belangrijke rol. IAM zorgt voor veilige toegang tot systemen en data en ondersteunt naleving van regelgeving, zoals NIS2. Zero trust biedt extra bescherming door iedere gebruiker en elk apparaat continu te verifiëren.”

“Deze aanpak minimaliseert risico’s en maakt veilige innovatie mogelijk in complexe digitale omgevingen. Met de juiste visie en samenwerking kan een organisatie een flexibele en veilige digital backbone ontwikkelen die niet alleen minder vatbaar is voor bedreigingen, maar ook kansen biedt voor duurzame groei en innovatie.”

AI maakt complexe informatie toegankelijker voor organisaties

In 2025 zal AI een sleutelrol spelen in het toegankelijk maken van complexe data, waardoor organisaties nieuwe inzichten kunnen verkrijgen en processen efficiënter kunnen maken. Jeroen van Winden, CTO bij Esri Nederland: “In het komende jaar zal AI het opvragen van informatie nog toegankelijker en eenvoudiger maken. Veel systemen en software beschikken inmiddels al over AI-assistentie. Waar die nu veelal wordt ingezet voor bijvoorbeeld helpfuncties en supportsystemen zullen die assistenten straks op steeds complexere vraagstukken ondersteuning gaan bieden. Denk hierbij aan tekst naar code met AI-ondersteuning, of een assistent die je helpt bij het samenstellen van kaarten en daarbij meeneemt welke kleuren, symbolen en andere informatie je nodig hebt.”

“Daarnaast zullen veel organisaties hun datastrategie onder de loep nemen. Door de alsmaar groeiende hoeveelheden data, en de bedrijfsprocessen die hierop zijn ingericht wordt data op steeds meer manieren bevraagd, door steeds meer gebruikers met uiteenlopend kennisniveau. Specialistische en complexe data, zoals geografische data en de onderliggende platforms zullen daarbij steeds toegankelijker worden om integratie met andere software te faciliteren. Zo krijgen bedrijven steeds meer mogelijkheden om hun data te analyseren en tot nieuwe inzichten te komen. Het betekent ook dat ruimtelijke data, die zich bij uitstek leent voor het herkennen van patronen en het visueel maken van complexe informatie, een steeds prominentere rol in organisaties gaat vervullen.”

Aanvallen op AI-modellen

2025 zal niet alleen worden bepaald door de schaal en geavanceerdheid van aanvallen, maar ook door wat wordt aangevallen. Rich Turner, President EMEA bij CyberArk: “We hebben veel gehoord over het gebruik van AI voor zowel aanval als verdediging, en dat blijft zo. Maar wat we in 2025 veel meer zullen zien, zijn aanvallen op de AI-modellen zelf. Allerlei organisaties maken gebruik van AI om innovatie te stimuleren, diensten te stroomlijnen en andere waardevolle use cases. Er zullen problemen ontstaan door het creëren van de enorme aantallen machine-identiteiten die deze modellen nodig hebben. Deze identiteiten hebben gevoelige toegang nodig, bijvoorbeeld tot klantgegevens of financiële processen. De modellen worden vaak gehost in de publieke cloud, met alle beveiligingsimplicaties van dien. Zijn de juiste identiteitscontroles aanwezig om deze innovatie te beveiligen? Ik zou zeggen van niet. In dit geval zullen we zien dat bedrijven, door AI-modellen te gebruiken, een nieuw en kwetsbaar identiteitsgericht aanvalsoppervlak hebben gecreëerd.”

Uitdagingen voor IoT-beveiliging

Naarmate meer organisaties migreren naar de cloud en Internet of Things (IoT)-apparaten gaan gebruiken, wordt het aanvalsoppervlak steeds groter. In 2025 zal meer dan 90% van de ondernemingen werken in multi-cloudomgevingen en zullen er wereldwijd naar verwachting meer dan 32 miljard IoT-apparaten zijn. Hoewel cloudserviceproviders robuuste beveiligingsfuncties bieden, zorgt de complexiteit van het beveiligen van meerdere cloudplatforms voor kwetsbaarheden, vooral wanneer configuraties verkeerd worden beheerd of slecht worden gemonitord.

“IoT-beveiliging is een grote zorg omdat aanvallers misbruik maken van het groeiende aantal onderling verbonden apparaten. Veel IoT-apparaten, van slimme thuissystemen tot industriële sensoren, hebben geen adequate beveiligingsmaatregelen, waardoor ze een aantrekkelijk doelwit vormen voor cybercriminelen. De opkomst van het IoT zal onvermijdelijk leiden tot een grotere behoefte aan schaalbare, veilige cloud-opslag, om het genereren van enorme hoeveelheden gegevens, real-time verwerking, gecentraliseerd beheer, verbeterde beveiliging en kosteneffectieve schaalbaarheid efficiënt te beheren. Het beveiligen van deze onderling verbonden systemen wordt een van de grootste uitdagingen in 2025”, zegt Antoinette Hodes, Global Solutions Architect – IoT bij Check Point.

Geavanceerde AI-modellen stimuleren de groei van opslag

Elke innovatie die in 2025 op de markt komt – of het nu gaat om geavanceerde AI of een revolutionaire medische behandeling – rust op een even innovatieve IT-infrastructuur, aangedreven door data. Data die moet worden opgeslagen, beheerd en eenvoudig toegankelijk gemaakt.

“Datageneratie en -gebruik groeien explosief, terwijl organisaties steeds meer onder druk staan om snel waarde uit hun data te halen. Innovatieve bedrijven die zwaar inzetten op geavanceerde AI-technologieën, richten zich daarom op hoe data wordt gecreëerd, beheerd en veilig toegankelijk gemaakt. Efficiëntie speelt hierbij een cruciale rol, met focus op betere prestaties, lager stroomverbruik en schaalbare capaciteit. Dataopslag wordt een sleuteltechnologie binnen de AI-datacyclus, waarbij nieuwe oplossingen zoals NVMe-oF en GPU-directe architecturen, samen met ontwikkelingen in HDD’s met hoge capaciteit en QLC SSD’s, zorgen voor geoptimaliseerde opslag. Dit stelt organisaties in staat om het maximale uit hun AI-toepassingen te halen”, aldus Scott Hamilton, senior director platforms product management & marketing bij Western Digital.

Een perfecte storm van gecentraliseerde risico’s

Op dit moment zien we een samenloop van drie gevaarlijke trends: de centralisatie van risico’s met betrekking tot belangrijke AI-platforms, de proliferatie van onbeheerde API’s die deze systemen met elkaar verbinden en een vermindering van menselijk toezicht precies op het moment dat dit het meest nodig is. Dit creëert technische en organisatorische kwetsbaarheid.

Chuck Herrin, Field CISO van F5: “Bezuinigingen en efficiëntie-eisen versnellen de overstap naar ‘shadow-AI’-oplossingen, waardoor kwetsbaarheden onbedoeld worden gecentraliseerd rond een handvol AI-leveranciers. We bouwen aan een monocultuur van AI-systemen die met elkaar verbonden zijn via onbeheerde API’s, terwijl tegelijkertijd het overzicht en de governance afnemen. Hierbij komt een te groot vertrouwen in AI. Waar de eerste GPS-navigatiesystemen ons nog wel eens op een bospad lieten eindigen, omdat dat de kortste route was, kan de combinatie van overmatig vertrouwen in AI en verminderd toezicht ook leiden tot verkeerde beslissingen. Van beleidsbeslissingen en inlichtingenanalyse tot reacties op noodsituaties. Deze perfecte storm van gecentraliseerde risico’s komt precies op het moment dat meerdere regionale oorlogen de geopolitieke spanningen opdrijven en rivalen steeds brutaler op zoek gaan naar zwakke plekken.”

Bron: Persberichten.com