Uit het betaalrapport dat onderzoeksbureau Graydon opmaakte in samenwerking met UNIZO en UCM blijkt dat 1 op de tien facturen in ons land niet tijdig worden betaald. In de provincie Vlaams-Brabant is dat 1 op de 6.
Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel: “Vanaf het tweede kwartaal 2021 worden er systematisch meer dan 70% van de facturen die Belgische bedrijven aan andere bedrijven (B2B) of aan de overheid (B2G) overmaken binnen de afgesproken termijnen betaald. Anderzijds worden nog steeds één op tien facturen te laat of in sommige gevallen niet betaald. In Vlaams-Brabant is dat bij 1 op 6 facturen waarmee onze provincie achteraan het peloton bengelt.”
“Vanaf begin 2021 merken we in elke Vlaamse provincie een systematische verbetering van het betaalgedrag. Einde 2021 zien we het betaalgedrag van Oost- en West-Vlaamse bedrijven absolute recordniveaus bereiken. In Oost-Vlaanderen noteren we met een indexscore van 111,2 punten de hoogst gehaalde score ooit. In West-Vlaanderen en Limburg noteren we telkens een provinciaal record met een indexscore van respectievelijk 108,8 en 104,9 punten. Vlaams-Brabant blijft achter met een indexscore van 97,2″, klinkt het verder.
Elke Tielemans: ” De betaalhygiëne (B2B en G2B) in onze provincie moet heel wat beter. Na een dieptepunt eind 2020, merken we dat er stappen vooruit zijn gezet. Het is zaak om die trend nu aan te houden en snel het niveau van de andere provincies te evenaren of overtreffen.
Sinds 1 februari 2022 is de wet op de maximale betalingstermijnen van toepassing. Een dossier dat UNIZO op de kaart zette en eindelijk gerealiseerd ziet. “Er waren verschillende achterpoortjes die toelieten dat de maximale betaaltermijn van 60 dagen alsnog verlengd werd. Zo werd vaak quasi automatisch een extra controletermijn van 30 dagen toegevoegd aan de betaaltermijn, werden eenzijdige afspraken afgedwongen rond de factuurdatum en werd er weken getalmd met het aanleveren van boekhoudkundige informatie nodig voor de opmaak van de factuur. De nieuwe wet sluit nu die achterpoortjes. Zaak is nu om een controle en strikte handhaving te voorzien, zodanig” aldus Elke Tielemans.
Bron: Persinfo