Meer Belgen dan ooit blijven bij partner voor het geld. Scheiding is voor Belgen een belangrijke oorzaak van financiële problemen.
Het gaat niet goed met de romantiek in België. Binnenkort vieren we Valentijn, een feest dat we graag associëren met liefde, tederheid of een leuk cadeautje. Nochtans is dat niet altijd het geval.
27% van de Belgen blijft samen omwille van financiële redenen
In Europa blijft niet minder dan 17% samen omdat een scheiding financiële problemen met zich zou meebrengen. Bij de Belgen loopt dat cijfer op tot maar liefst 27%. Vorig jaar (2015) was dat nog 1 op 5 (21%). Dat blijkt uit een onderzoek van Intrum Justitia, waarvoor 1.012 Belgen werden bevraagd over hun financiële gewoontes.
Mogelijke extra financiële zorgen bij een eventuele scheiding is voor heel wat Belgen een reden om samen te blijven. 27% van de Belgen geeft toe bij hun partner te blijven omwille van het geld. België staat met dat cijfer op een vierde plaats na Portugal (50%), Frankrijk (39%), Griekenland (32%), alle drie landen die met romantische stranden en eilanden geassocieerd worden. Quod non.
Voor dit onderzoek deden meer dan 21.317. Europese respondenten uit 21 verschillende landen hun economische situatie uit de doeken. Amper 11% van de Zweden en 10% van de Noren zeggen samen te blijven met hun partner voor het geld. Vorig jaar was dit nog respectievelijk 6 en 7% dus er evolueert wel wat…
Scheiden doet lijden…
Opvallend is dat jonge Belgen op dit vlak conservatiever zijn dan 50+ers. 32% van de Belgen tussen 18 en 24 jaar geven aan dat een scheiding een van de oorzaken is die bijdraagt aan financiële problemen. Dit cijfer daalt naar 28% in de groep van 25 tot 34-jarigen en loopt vervolgens opnieuw op naarmate men ouder wordt: 46% van vijftigplussers geeft aan zijn partner te willen verlaten bij financiële problemen, 26% blijft.
“Het is een bekend fenomeen bij ons dat scheidingen een belangrijke oorzaak zijn van toenemende financiële moeilijkheden”, stelt Guy Colpaert, managing director bij Intrum Justitia België. “Dat jonge koppels in België daarom meer samenblijven dan oudere koppels lijkt me logisch, want daar ligt het financieel toch anders. Sparen voor een rustiger toekomst wordt trouwens steeds moeilijker, ook als men als koppel bij elkaar blijft”.
Meer weten over de financiële gewoontes van de Belg? Bekijk het European Consumer Payment Report
Bron: Intrum.be