De vraag naar afbetalingsplannen blijft toenemen. Of het nu gaat om energiefacturen, ziekenhuisrekeningen of boetes – gespreid betalen wint aan populariteit onder Belgische consumenten. Een goede zaak voor wie tijdelijk krap bij kas zit, maar voor bedrijven is het beheren van die plannen vaak een logistieke en administratieve uitdaging.

Hoe gaan Belgische organisaties vandaag om met afbetalingsplannen? Waar lopen ze tegenaan? En hoe kan technologie helpen om dit proces efficiënter en klantvriendelijker te maken? POM voerde in februari 2025 een uitgebreid marktonderzoek uit bij organisaties uit diverse sectoren, waaronder energiebedrijven, watermaatschappijen, telecomproviders, ziekenhuizen, verzekeraars en overheden. De resultaten spreken boekdelen.

Enkele opvallende inzichten

  • 62% zag het aantal afbetalingsplannen stijgen
    Vooral energie- en waterbedrijven ondervinden dit aan den lijve: ze verwerken vandaag tienduizenden plannen per jaar. De energiecrisis en inflatie laten hun sporen na.
  • Hoge kosten per plan door manuele opvolging
    Bij 1 op de 5 organisaties loopt de kostprijs per plan op tot meer dan €100. De grootste pijnpunten? Administratieve last en personeelsinzet.
  • Lage inningsgraad bij veel organisaties
    Slechts een derde haalt een succesratio boven de 75%. Vooral bij manuele opvolging lopen veel plannen spaak.

Maar het rapport toont ook hoe het beter kan – met automatisering, slimme opvolging en een klantgerichte aanpak.

Bron: POM.be