iController integreert als eerste On Demand Financing in zijn software, een ontwikkeling van KBC om op een flexibele manier facturen voor te financieren. Via het innoverende “On Demand Financing” verkoopt een bedrijf een openstaande factuur aan een tussenpersoon of ‘factor’. Zo hebben bedrijven meteen werkkapitaal beschikbaar en hoeven ze niet te wachten tot hun klant de factuur betaalt. Het betreft een primeur in België, waar een soortgelijk systeem nog niet bestaat in de markt. Het nieuwe On Demand Financing kadert in een bredere toekomstvisie rond AI-gedreven cashflow forecasting, die iController later dit jaar zal uitrollen.
Werkkapitaal is erg belangrijk voor de goede werking van een bedrijf. In de huidige context van de coronacrisis, neemt het belang van werkkapitaal alleen maar toe en is het essentieel voor bedrijven om de crisis te overleven. Samen met KBC lanceert iController, een Belgisch softwarebedrijf gespecialiseerd in credit management, als eerste in België On Demand Financing. Daarmee kunnen bedrijven voor het eerst individuele facturen verkopen met één klik. Met de ontwikkeling van On Demand Financing zet iController een eerste stap richting zijn einddoel: cashflow forecasting met geïmplementeerde AI-risicoanalyse.
On Demand Financing in een notendop
On Demand Financing (of factoring) is een flexibele manier om de facturen van klanten te voorfinancieren. Voorfinanciering houdt in dat bedrijven een openstaande factuur verkopen aan een tussenpersoon of ‘factor’. Zo hebben bedrijven meteen geld ter beschikking om hun leveranciers te betalen en hoeven ze niet te wachten op de betalingen van klanten.
Traditionele factoring houdt in dat bedrijven een overeenkomst sluiten voor al hun facturen. Dat is niet altijd voordelig voor bedrijven, omdat het ook geld kost. On Demand Financing laat toe om individuele facturen te verkopen. Zo kunnen bedrijven zelf beslissen welke openstaande facturen ze graag laten voorfinancieren, en welke ze zelf willen innen. On Demand Financing zit vervat in de credit management-software van iController en werkt met een simpele muisklik op de bewuste factuur.
Het idee om af te wijken van het klassieke factoringproces en On Demand Financing te ontwikkelen, kwam voort uit de kerngedachte die iController drijft en de bredere toekomststrategie die het bedrijf voor ogen heeft. Zijn doel is namelijk om bedrijven te helpen bij het efficiënter en overzichtelijker maken van hun credit management-proces, zodat openstaande facturen sneller geïnd kunnen worden en er meer werkkapitaal beschikbaar is om de groei van de onderneming te ondersteunen. Dat doel wil iController bereiken met een combinatie van cashflow forecasting en een geïmplementeerde AI-risicoanalyse.
iController’s toekomstvisie
Peter Janssens, CEO van iController, legt uit:“De toekomst van credit management ligt in een intelligente cashflow forecasting. Door een naadloze samenwerking tussen mensen en AI wordt het binnenkomend- en uitgaand bedrag optimaal voorspeld en kunnen bedrijven eventuele tekorten opvangen. Dat kan bijvoorbeeld via On Demand Financing.”
Cashflow forecasting gebeurt vandaag op basis van statistieken. Die voorspellen wanneer een klant zal betalen en waar de potentiële risico’s zitten. De mogelijkheden van deze methode zijn echter beperkt, waardoor er niet met alle parameters rekening gehouden kan worden.
Het gebruik van artificiële intelligentie bij cashflow forecasting maakt het mogelijk om een veel bredere waaier aan factoren mee te nemen in de berekening. Enkele voorbeelden zijn de credit controller die de factuur opvolgt, de periode waarin de factuur opgesteld werd en terugkerende patronen, zoals een klant die steeds betaalt na een persoonlijk telefoongesprek met de credit controller. Bovendien is artificiële intelligentie ook in staat om bij te leren, waardoor de analyse steeds accurater wordt en met meer factoren rekening kan houden.
“Met On Demand Financing zetten we de standaard en nemen we de eerste horde in de richting van een AI-gedreven cashflow forecasting. De volgende stap is het optimaliseren van de AI-risicoanalyse, die later dit jaar zal verschijnen. Zo willen we bedrijven helpen om betere beslissingen te nemen op het vlak van risicobeheer en een betere cashpositie te verkrijgen”, aldus Peter Janssens.
Bron: Creditexpo.be