Consumenten toelaten om snel én continu, 7/7 en 24/24, betalingen uit te voeren: dat is de ambitie die de Belgische banken vanaf november 2018 willen waarmaken.
Met het Instant Payments initiatief toont ons land zich opnieuw een sterke speler in het betaalverkeer: het wordt een van de eersten op het Europese vasteland om Instant Payments aan te bieden.
Instant Payments: niets dan voordelen
De snelheid waarmee banken betalingen uitvoeren zal dankzij Instant Payments aanzienlijk verhogen. Betalingen zullen dag en nacht en het hele jaar door verwerkt kunnen worden, ook op feestdagen en in het weekend.
Bovendien zal het geld binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde staan, zelfs wanneer die een rekening bij een andere bank heeft. De consument zal – met andere woorden – 7/7 en 24/24 instant geld kunnen overschrijven en ontvangen.
Maar niet alleen de consument is gebaat bij Instant Payments. Zo zullen
- bedrijven betalingen sneller ontvangen en hun cashflow verbeteren;
- Payment Service Providers1 en overheden hun financiële diensten kunnen verbeteren.
Leidende rol voor België
Instant Payments spelen in op het groeiende belang van internet- en mobiel bankieren waarbij de onmiddellijke beleving centraal staat. Naar aanleiding van die digitalisering investeren de Belgische banken dan ook al jaren massaal in technologie. Hierdoor kan ons land, met succesverhalen zoals Bancontact en Isabel, terugvallen op heel wat expertise binnen betaaltechnologie en financiële technologie in het algemeen. Dit laat de sector toe om via de instantbetalingen een leidende rol op te nemen binnen Europa.
Het spreekt voor zich dat België zich met het Instant Payments initiatief inschrijft in een breder Europees kader zodat de instantbetalingen in de toekomst in de hele SEPA-zone2 kunnen worden aangeboden.
Concreet heeft de sector de ambitie om Instant Payments vanaf november 2018 mogelijk te maken. Welke banken vanaf dag één precies zullen deelnemen, staat vandaag nog niet vast.
Instant Payments: een sterk partnership
Het UCV (Uitwisselingscentrum en Verrekening) is in België verantwoordelijk voor het betaalverkeer. Instant Payments vallen dan ook onder haar bevoegdheid.
Het UCV heeft in 2013 een partnership afgesloten met STET (Système Technique d’Echange et de Traitement). Sinds deze zomer is STET ook aangeduid om samen met het UCV instantbetalingen te ontwikkelen. STET is een Clearing & Settlement infrastructuur die zorgt voor een veilige en efficiënte uitwisseling van de betalingen tussen de banken.
Meer info over Instant Payments vindt u ook via:
- UCV: http://www.cecbelgium.be/nl
- STET: https://www.stet.eu/en/
- Europese Centrale Bank: https://www.ecb.europa.eu/paym/retpaym/instant/html/index.en.html
1 Betaaldienstverleners bieden aan e-commerce handelaars eenzelfde technische interface aan voor een of meer online betaalmethodes. Zij helpen e-commerce handelaars en bedrijven om kredietkaarten, alternatieve betaalmethodes (overschrijvingen, domiciliëringen), oplossingen en digitale portefeuilles te aanvaarden.
2 SEPA betreft enkel betalingen in euro (EUR), inclusief betalingen in euro met sommige landen die niet tot de eurozone (Zweden bijvoorbeeld) en zelfs niet tot de Europese Unie behoren maar wel tot de SEPA-zone (bijv. Zwitserland, Noorwegen, Monaco, …).
Bron: Febelfin