Ondernemerschap brengt heel wat uitdagingen met zich mee en het risico op faillissement is nooit uit te sluiten. Volgens een analyse van het sociaal secretariaat Partena Professional was 2019 een slecht jaar voor ondernemers, met een toename van het aantal faillissementen. Echter, het aantal faillissementen schommelt per sector.
2019 lijkt een recordjaar te worden
Aan de vooravond van de Dag van de Ondernemer, blijkt het ondernemerslandschap in België in geen al te gunstig klimaat te verkeren. Het jaar 2019 zou zelfs een recordjaar kunnen worden in termen van faillissementen. Dit blijkt uit een analyse van het sociaal secretariaat Partena Professional. Volgens dit onderzoek is het aantal faillissementen in 2019 fors de hoogte ingegaan.
In de eerste tien maanden van het jaar gingen in totaal 44% meer bedrijven failliet dan in dezelfde periode vorig jaar. Na een piek in 2017, was het aantal faillissementen in 2018 met 21% gedaald. De trends die uit de analyse van Partena Professional naar voren komen, gelden zowel in Vlaanderen als in Wallonië en Brussel. Het meest recente en bekende geval blijft het faillissement van het toerismebedrijf Thomas Cook, dat tot het verlies van veel banen heeft geleid.
Een evolutie die varieert naargelang de sectoren
Volgens de analyse van Partena Professional is de sterkste groei te vinden in de blue collar sector. Het aantal faillissementen in deze sector is met maar liefst 163% gestegen. In termen van faillissementen zet ook de horecasector een grote stap terug: dit jaar hebben 50% meer bedrijven de boeken noodgedwongen moeten dichtdoen tegenover 2018. Vorig jaar kende deze sector nochtans een spectaculaire daling van het aantal faillissementen: de helft minder bedrijven gingen failliet vergeleken met 2017.
Enkel binnen de sociale sector is een positieve trend waarneembaar: daar daalde het aantal faillissementen met 66%. “De toename van het aantal faillissementen is in de eerste plaats een betreurenswaardige constatering. Deze toename kan deels veroorzaakt zijn door bepaalde wetswijzigingen, omdat sinds 2019 ook de vrije beroepen en vzw’s failliet kunnen worden verklaard. Maar dat verklaart niet alles: de huidige internationale economische spanningen wegen ook op de Belgische economie. Het is essentieel om ondernemers te helpen bij het herstellen na een faillissement: dit is een cruciale economische en sociale uitdaging.” stelt Wim De Mey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional.
Er is wel een lichtpuntje op te merken: het aantal bedrijven dat eenvoudigweg zijn activiteiten stopzette (en dus niet failliet zijn verklaard), nam in 2019 licht af. Hoewel dit cijfer in 2018 nog met 6% steeg, daalde het dit jaar met 10%. Een laatste verrassend feit: binnen de horecasector daalde het aantal doelbewuste sluitingen sterk: -40%.
“De precieze oorzaken van de daling van het aantal falingen in de horeca zijn moeilijk te bepalen. We kunnen enkel hopen dat de crisis van de voorgaande jaren de sector gezonder heeft gemaakt, en dat deze evolutie zich verder zet in de komende maanden. We merken minder falingen bij de cafés en bars, maar het aantal restaurants dat failliet gaat stijgt,” legt Wim De Mey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional, uit.
Bron: Partena Professional
Over Partena Professional
Partena Professional is een dienstverlener met een sterke focus op ondernemerschap en personeelsbeleid.
Wij ondersteunen en begeleiden starters, kmo’s en grote ondernemingen in hun administratieve processen en HR-politiek. Bij de oprichting van een bedrijf, het sociaal statuut van zelfstandigen, het loon- en personeelsbeheer van werknemers en hun kinderbijslag, medische controle bij absenteïsme, opleidingen, juridisch advies en HR-consultancy.
Sinds 2012 vormen HDP en Partena samen Partena Professional. 1.500 medewerkers bedienen er ruim 200.000 bedrijven en zelfstandigen, en realiseren een jaaromzet van 150 miljoen euro. Daarmee behoort Partena Professional tot de drie belangrijkste spelers op de Belgische markt.
Bron: partena-professional.be