Immoweb, het grootste platform voor vastgoedzoekertjes, stelt vast dat Belgen meer dan ooit op zoek zijn naar informatie over vastgoed en hopen op een snelle heropleving van de markt tegen eind mei. Bovendien verwachten ze dalende huizenprijzen en een moeilijkere toegang tot hypothecaire kredieten. Dat blijkt uit een studie die Immoweb tussen 3 en 5 april bij 1.850 respondenten uitvoerde. Immoweb ging op zoek naar hoe kopers en verkopers zich gedragen tijdens de coronacrisis en hoe zij naar de markt kijken wanneer de lockdown voorbij is.
Hoop op snelle heropleving maar niet voor investeerders
Ondanks dat de overheid geen duidelijkheid kan geven over het einde van de lockdown, zijn gemiddeld 2 op de 3 bevraagden ervan overtuigd dat de lockdown ten laatste tegen eind mei voorbij zal zijn.
Toch zien de Belgen de herlancering van de huizenmarkt wel positief tegemoet. Kopers en verkopers geven allebei aan om na de lockdown vlug weer aan de slag te gaan met het zoeken of verkopen van een woning. Kopers laten zich niet afschrikken door de crisis: 43% geeft aan om onmiddellijk na de lockdown opnieuw op huizenjacht te gaan. Voor kandidaat-verkopers mag het sneller gaan: 50% zegt om onmiddellijk de woning op de markt te zetten na de lockdown. Voor kandidaat-huurders mag het zelfs nog sneller gaan aangezien 66% onmiddellijk op zoek zegt te gaan naar zijn ideale huurpand.
Valentin Cogels – CEO Immoweb: “Ondanks de vrees over het verkrijgen van een woonlening en dalende huizenprijzen, is dit een positief signaal voor de vastgoedsector. Zowel kopers als verkopers verlangen ondanks de coronacrisis duidelijk naar een snelle heropstart van de huizenmarkt.”
Voor investeerders ligt het iets anders. Daar laat de coronacrisis zich wel duidelijk voelen. Slechts 33% overweegt onmiddellijk na de crisis opnieuw op zoek te gaan naar interessante investeringsopportuniteiten. Ze lijken de markt dus liever even af te wachten alvorens te investeren.
Dalende prijzen en moeilijker toegang tot kredieten
Ondanks de goede hoop van kopers en verkopers op betere tijden verwachten ze een waardevermindering en vooral extra moeilijkheden voor het bemachtigen van een lening. Ongeveer 36% denkt dat de waarde van hun eigen vastgoed zal dalen. Sterker nog, 52% van de respondenten verwacht een daling voor de hele vastgoedmarkt. Dat doet vermoeden dat de Belgen ervan uitgaan dat de coronacrisis de prijzen van vastgoed zal doen dalen en dat dit voor sommige kopers het ideale moment is om op huizenjacht te gaan.
De economische onzekerheid duwt de potentiële kopers wel in een toestand van hypthecaire onzekerheid. Wie wil kopen moet vaak ook kunnen lenen en daar maken de Belgen zich ernstige zorgen over. Meer dan 50% gaat ervan uit dat het moeilijker tot zelfs zeer moeilijk zal worden om een woonkrediet aan te vragen.
Meer dan ooit digitaal en lokaal
De oproep van belangenorganisaties en de overheid om vooral lokaal te kopen, heeft zijn doel alvast niet gemist. 1 op de 3 Belgen gaat, voor zover hij kan, ook effectief meer lokaal kopen. Maar het coronavirus zet ook een digitale verschuiving in gang: 1 op de 5 Belgen koopt meer online.
Valentin Cogels – CEO Immoweb: “Makelaars hebben er alle baat bij om vandaag online aanwezig te zijn. Bij Immoweb ervaren we dat onze blogs tot zeven keer zoveel bezoekers aantrekken. Daarnaast heeft onze bouw- en decoratie-inspiratiesite ConstructR het verkeer verdrievoudigd in de laatste twee weken. Mensen zitten thuis en nemen veel meer de tijd om zich te verdiepen in vastgoed en wonen.”
Dat online steeds belangrijker wordt in deze lockdown is geen verrassing. Veel mensen zitten thuis en zijn beperkt in wat ze kunnen doen. Bijgevolg geeft bijna 2 op de 3 aan dat ze meer tijd spenderen online op nieuwssites en 41% is vaker actief op sociale media. Kopers gaan bewust op zoek naar meer informatie over wonen, huizen kopen en vastgoed in het algemeen.
In de keuze van het type vastgoed heeft de coronacrisis wel een bijzonder neveneffect. De lockdown doet het verlangen naar een woning met tuin sterk toenemen. Door de crisis vindt meer dan 1 op de 3 dat de tuin belangrijker is in de afweging van een aankoop dan voorheen.
Overheid kan de vastgoedsector helpen
Valentin Cogels – CEO Immoweb: ”De lengte van de lockdown is onvermijdelijk gekoppeld aan de omvang van de vastgoedcrisis. Deze bevraging is twee weken na de lockdown gelanceerd en dat op een zonnig weekend. Wanneer we deze bevraging binnen twee weken overdoen, zullen de resultaten waarschijnlijk een stuk pessimistischer zijn.”
Bij de aanbevelingen die we kunnen doen, stellen we voor dat huisbezoeken opnieuw worden toegelaten, indien nodig na een opleiding over de beschermingsregels via het BIV (Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars) en dat de ondertekening van de akten door de notarissen snel wordt hervat. Naleving van de huidige gezondheidsrichtlijnen of aanvullende opleiding moet dit praktisch en haalbaar maken in termen van veiligheid. Het aanmoedigen van banken om de toegang tot hypothecaire kredieten te vergemakkelijken zal helpen om de marktprijzen na de lockdown op het juiste niveau te houden. Tot slot zou een tijdelijke verlaging van de registratierechten de handel in onroerend goed versnellen, wat bekend staat als de belangrijkste factor bij het realiseren van renovatie- en isolatiewerkzaamheden. Al deze maatregelen zouden de injectie en het verkeer van vers kapitaal stimuleren, wat de sleutel blijft tot herstel na een economische crisis. Dit neemt de obstakels weg voor kopers en investeerders en stelt ons in staat om het herstel van de vastgoedsector te stimuleren en de coronacrisis sneller achter ons te laten.
Bron: Creditexpo.be