Kredietverzekeraar Atradius waarschuwt voor economische gevolgen van mondiale spanningen
Atradius verwacht dat het aantal faillissementen in België dit jaar met 4% zal stijgen, zo blijkt uit een nieuwe studie van de kredietverzekeraar. Eerder dit jaar schatte Atradius de toename van faillissementen in ons land nog op 2%. Het aantal faillissementen in ons land dreigt als gevolg van internationale economische spanningen dus dubbel zo snel te stijgen dan verwacht., een verontrustend signaal.
“We zien dat de mondiale onzekerheden wegen op de Belgische economie. Naast de sputterende economie in Duitsland, hebben de handelsspanningen tussen de VS en China en de risico’s van een no-deal brexit duidelijk invloed op de Belgische bedrijven”, ziet Christophe Cherry, Managing Director België en Luxemburg van Atradius.
Belangrijkste handelspartners van België onder druk
Niet enkel in België, maar ook bij zijn belangrijkste handelspartners, Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zijn het aantal faillissementen gestegen ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport van Atradius. Net als België doen onze vijf grootste handelspartners het ook niet goed met een gemiddelde stijging in faillissementen van 5%, een percentage dat dubbel zo groot is dan het mondiale gemiddelde: 2,7%. Dat de verwachting van het aantal faillissementen wereldwijd stijgt, lijkt, naast de inverse rentecurve en de sputterende economie van Duitsland, een extra indicator die de mondiale vrees voor een recessie lijkt te verantwoorden.
Voornamelijk Duitsland, de belangrijkste handelspartner van België, en zijn economie staan enorm onder druk. Na een 10 jaar-lange daling in het aantal faillissementen in Duitsland, verwacht de grootste economie van de Eurozone dit jaar voor het eerst een stijging.
“Ondanks dat er in Duitsland slechts een stijging in faillissementen van 1 procent voorzien wordt, blijft dit een opvallende stijlbreuk aangezien de laatste stijging van faillissementen in Duitsland dateert van de financiële crisis in 2008 en 2009”, constateert Christophe Cherry, Managing Director België en Luxemburg van Atradius. “Dit zal uiteraard een impact hebben op de vele Belgische bedrijven die handel voeren met Duitsland.”
Naast Duitsland staat ook het Verenigd Koninkrijk onder zware druk. De vierde grootste handelspartner van ons land valt in Europa het meest uit de toon met een jaar-op-jaar toegenomen aantal faillissementen van maar liefst 8.9% in het eerste halfjaar van 2019. In totaal wordt het aantal faillissementen in VK, onder toenemende onzekerheid omtrent de Brexit, zelfs voorzien op 10%: het hoogste percentage in Europa.
Maar wie doet het dan wel nog goed?
Ondanks een wereldwijde stijging van faillissementen, zijn er wereldwijd ook enkele landen die het in 2019 goed zullen doen. Uit de cijfers van Atradius blijkt dat vooral het hoge noorden vrij stabiel blijft. Waar Finland en Noorwegen dit jaar waarschijnlijk minder faillissementen zullen kennen dan in 2018, blijven Denemarken en Zweden stabiel. Al komen deze landen net uit een dipje met een groter aantal faillissementen in 2018 ten opzichte van 2017.
Ook de PIGS-landen (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) doen het over het algemeen gezien beter dan België en zijn buurlanden. Waar Portugal sinds 2016 steeds minder faillissementen heeft, kent ook Spanje, na een dipje in 2017 en 2018, volgens de voorspellingen dit jaar een periode met minder faillissementen voor de boeg. Ook Griekenland doet sinds het einde van de politieke onrust in het land terug veel beter. Daar wordt verwacht dat ze de komende twee jaar steeds minder geconfronteerd zullen worden met faillissementen.
Christophe Cherry ziet bij de PIGS-landen slechts een uitzondering: “Het PIGS-land dat hier uit de boot valt is Italië. Daarvan wordt verwacht dat de faillissementen dit jaar voor het eerst sinds 2014 opnieuw zullen stijgen. De politieke onrust in dit land zal ervoor zorgen dat onzekerheden terug toenemen, wat bedrijven ondervinden.”
Het volledige rapport over faillissementen kan je hier terugvinden.
Bron: Creditexpo.be