Ook in 2020 zal België in de middenmoot van Europa blijven zitten, zo blijkt uit de nieuwste Economic Outlook die Atradius uitbracht met het oog op 2020. De kredietverzekeraar verwacht dat de Belgische economische groei het middelmatig tot slecht zal blijven doen in vergelijking tot onze buurlanden. Met een verwachtte halvering in exportgroei en een structurele verdere daling van de inflatie doet België het een pak slechter dan bijvoorbeeld noorderbuur Nederland. Het meest verontrustende cijfer hierin is de Belgische staatsschuld: wanneer die als percentage van het BBP wordt geplaatst, lijkt ons land er even slecht aan toe als onder andere Spanje.
Donkere wolken boven Belgische economie
Economische groei, exportgroei en faillissementen: stuk voor stuk economische indicatoren waar België net op of onder het Europees gemiddelde scoort. Dat blijkt uit de nieuwste Economic Outlook van kredietverzekeraar Atradius. Waar de stijging in inflatie in België wordt verwacht om stabiel en vergelijkbaar met andere EU-landen te blijven, ligt dit voor andere macro-economische cijfers anders.
“Opvallend is wel dat wanneer we niet vergelijken met de volledige eurozone, maar met de buurlanden, deze cijfers nog somberder lijken: zowel op vlak van BBP-groei (1.1%), exportgroei (1.4%) en faillissementen scoort België lager dan het gemiddelde”, merkt Christophe Cherry, managing director België en Luxemburg van Atradius.
Belgische faillissementen stijgen met 20% in slechts 10 jaar tijd
Ook op vlak van faillissementen scoort België somber. Het jaarlijkse aantal faillissementen was in 2018 al een vijfde gestegen ten opzichte van10 jaar eerder, Bovendien wordt verwacht dat deze nog verder zal stijgen in 2020. Indien die groei er komt zullen de faillissementen hun op één na hoogste punt in 10 jaar tijd bereiken. Enkel in 2013 hadden de Belgische bedrijven het nog moeilijker.
“Wanneer we dit vergelijken met onze buurlanden, zien we dat de meeste van onze buurlanden op 10 jaar tijd net geen halvering van de faillissementen kenden en de laatste jaren een vrij stabiel faillissementscijfer hebben”, ziet Christophe Cherry. “Dat de Belgische cijfers hier stijgen, en wel met dat percentage, is dus vrij uitzonderlijk en verontrustend.”
Nederland steekt België de loef af, Frankrijk blijkt evenknie
Hoewel de Nederlandse economie een paar jaar geleden rake klappen kreeg door de crisis, terwijl de impact op de Belgische groei relatief beperkt bleef, kan Nederland op dit moment een sterker economisch rapport voorleggen. Vooral de schuld van de overheid in vergelijking met het BBP geeft een frappant verschil. Waar de staatsschuld in België volgend jaar nog op 116,7% van het BBP wordt geschat, zou dit in Nederland dalen tot ‘slechts’ 57,8%. Ook ten opzichte van andere buurlanden zoals Luxemburg (17.3%) en Duitsland (46.1%) ligt de Belgische staatsschuld gevoelig hoger.
“Waar Nederland het beter lijkt te doen, scoort Frankrijk op hetzelfde – ondermaatse – niveau van België”, ziet Christophe Cherry, managing director België en Luxemburg van Atradius. “Op vlak van exportgroei, BBP-groei en faillissementengroei wordt bij beide een negatieve tendens verwacht.”
Implosie van Duitse export laat België niet links liggen
Tot slot verwacht Atradius ook dat de groei van de Duitse export voor dezelfde uitdagingen zal staan als in 2019 en nog slechts een beperkte tot onbestaande groei (0.8%) zal kunnen optekenen. Met als belangrijkste handelsoorlogslanden China (95 miljard dollar) en de Verenigde Staten (111 miljard dollar) én het onzeker Verenigd Koninkrijk (90.3 miljard dollar) kan dit slechts moeilijk verbazen.
Duitsland blijft echter niet alleen in zijn val. Ook andere Europese landen worden, naast België, verwacht niet immuun te zijn voor de zwakke externe vraag. De groei van de export in de Eurozone lijkt dan ook te sputteren met een verwachtte daling van de groei over alle landen heen.
Enige land dat het komende jaar wel lijkt te ontsnappen is Luxemburg, waar de export verwacht wordt het volgend jaar beter te doen dan dit jaar en ook het BBP meer zou stijgen.
Het volledige rapport is hier te downloaden
Bron: creditexpo.be