Dit jaar sloten de FOD Economie en de Douane 2.995 websites die namaak verkochten.
Dit gebeurde in het kader van een grootschalige internationale operatie. In totaal werden wereldwijd meer dan 4.500 websites geblokkeerd.
“De strijd tegen namaak is en blijft een prioriteit voor de FOD Economie. We kozen dit jaar voor een gerichte, proactieve actie. Het is dan ook geen toeval dat België een recordaantal websites blokkeerde ”, zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.
Vooral websites met namaakschoenen en -kledij
De geblokkeerde websites verkochten namaakgoederen of maakten inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten van verschillende merkhouders.
“Ze boden vooral namaakluxeproducten zoals (sport)kledij en schoenen aan of maakten misbruik van bekende merknamen om bezoekers naar deze websites te lokken. Opvallend is dat steeds meer websites gekaapt worden. Bij dit fenomeen vergeten websitehouders hun domeinnaam (de zogenaamde url) te verlengen, registreren oplichters deze naam en verschijnt er plots een webshop met namaakgoederen op de vroegere website van een handelaar, restaurant of notaris”, aldus Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.
De inbreuken waren voldoende om de domeinnamen te schrappen, de enige mogelijke actie die de overheden kunnen ondernemen. Deze actie verliep in goede samenwerking met de ondernemingen die instaan voor de registratie van internetdomeinnamen.
Hoe namaak online herkennen?
Namaakwebsites zien er steeds professioneler uit en hanteren steeds vaker normale prijzen. Daardoor lijken het aannemelijke aanbiedingen voor de consument. Deze tips kunnen helpen om zulke websites te herkennen:
- Controleer de contactgegevens van de onderneming. Elke webshop moet deze vermelden, maar een namaakwebsite heeft meestal alleen maar een contactformulier of e-mailadres. Als je nergens informatie vindt over het bedrijf dat achter de website zit, koop je er beter niets.
- Ga op zoek naar ervaringen van andere consumenten met die website.
- Bekijk de website grondig. Oogt de website niet zo professioneel als je mag verwachten van een bekend merk, wees dan extra waakzaam.
60 meldingen per maand
De FOD Economie ontvangt maandelijks zo’n 60 meldingen over webwinkels die namaak verkopen, meestal buitenlandse.
Consumenten denken een goedkope buitenlandse webshop gevonden te hebben, maar komen bedrogen uit. Ook via sociale media wordt er regelmatig reclame gemaakt voor namaakwebsites.
Consumenten en ondernemingen kunnen namaak en websites die namaak verkopen melden op meldpunt.belgie.be
Bron: FOD Economie