Ondanks de aanhoudende economische uitdagingen, zijn Belgen deze herfst positiever over hun financiële situatie dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit de nieuwste resultaten van de financiële gemoedsrustbarometer van levensverzekeraar NN. De Belg geeft zijn gemoedsrust gemiddeld een score van 60,8 op 100, de hoogste score sinds maart 2021. Dit is bovendien het beste resultaat op de herfstmeting sinds de barometer werd geïntroduceerd in 2020. Uit het onderzoek blijkt ook mensen minder last hebben van prikkelbaarheid door geldzorgen (20% daalt naar 15%) en minder vermoeidheid ervaren door financiële druk (24% daalt naar 21%). Hoewel de financiële gemoedsrust in België over het algemeen is gestegen, blijven er grote regionale verschillen bestaan.
Vlaanderen loopt voorop in financiële gemoedsrust
Kempense centrumstad scoort hoogst
De barometer toont ook opvallende verschillen tussen Belgische steden. Turnhout scoort het hoogst van alle centrumsteden, met een indrukwekkende 65 op 100. Andere Vlaamse steden zoals Gent (63,7), Leuven en Mechelen (beide 63,6) laten eveneens hoge scores zien. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich Aalst (57,9) en Oostende (56,9), waar het vertrouwen beduidend lager ligt. Charleroi sluit de lijst af met de laagste score van alle Belgische steden in de meting: inwoners van de stad geven hun financiële gemoedsrust gemiddeld 50,3 op 100.
“Het is niet verbazend dat Vlaanderen hier beter scoort, gezien de inwoners op welvaart en geluksgevoel zichzelf ook betere punten geven1. Bij steden met lage financiële gemoedsrust, zoals Charleroi, zien we dat ze vaak ook minder spaargeld, slechtere gezondheid en een sombere blik op de toekomst. Dan is een lage financiële gemoedsrust een logisch gevolg”, aldus Colin Sanders, longevity expert bij NN.
Meer gemoedsrust, minder kennis
Terwijl de gemoedsrust toeneemt, blijft er behoefte aan meer kennis en vaardigheden om de eigen financiële situatie beter te begrijpen en te beheren. Slechts 21% van de Belgen voelt zich zeker over hun financiële kennis, een afname van 4% ten opzichte van maart dit jaar.
Het onderzoek signaleert vooral een duidelijke daling in het vertrouwen in financiële kennis bij 65-79-jarigen (van 38% in maart naar 19% in september 2024) en bij beleggers in andere producten dan spaarrekeningen (van 35% naar 26% in dezelfde periode). “De onderzoeksperiode viel samen met de inschrijvingsperiode van de staatsbon, die uiteraard uitgebreid in de media werd besproken. Dit zou bij sommige respondenten verwarring kunnen hebben veroorzaakt over hun financiële keuzes, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de toenemende onzekerheid rond hun financiële kennis”, aldus Colin Sanders.
Zelfstandigen financieel geruster
Een ander opvallend resultaat uit de barometer is de positieve houding van zelfstandigen ten opzichte van hun financiële toekomst. Zelfstandigen geven zichzelf gemiddeld een score van 62.1 wat financiële gemoedsrust betreft, hoger dan het nationale gemiddelde van 60,8. Daarnaast blijkt 34% van de zelfstandigen zich zeker te voelen over hun financiële kennis, vergeleken met slechts 21% van de algemene bevolking.
Bron: NN