Terwijl de Brexitonderhandelingen nog volop lopen, zijn er nu al zichtbare effecten op de handelsrelaties tussen het VK en de rest van de EU. Zo staat de Britse exportgroei naar het Europese vasteland op het hoogste niveau sinds 2012. België is echter een kwetsbare economie vanwege het open karakter. Dat valt te lezen in een rapport van kredietverzekeraar Atradius.
“Een stabilisatie van het Britse pond zou de druk op de exporterende EU-landen verminderen, maar dat is door de stagnerende onderhandelingen hoogst onzeker”, zegt Christophe Cherry, Managing Director van Atradius BeLux.
Belgische economie en transportsector ‘meest kwetsbaar’
Atradius identificeert Ierland, Nederland en België als de meest kwetsbare economieën, omdat zij relatief sterke exportrelaties met het Verenigd Koninkrijk hebben. “In België gaat zeker de transportsector, met 28% van de toegevoegde waarde het meest afhankelijk van export naar het VK, onzekere tijden tegemoet”, duidt Cherry.
Ook in het algemene plaatje is de transportsector de meest kwetsbare sector in Europa. De sector food, gevolgd door textiel, is na de transportsector het meest kwetsbaar.
Tijdelijke exportboost voor het Verenigd Koninkrijk
Sinds het referendum in juni 2016, is het Britse pond ten opzichte van de euro met 14% in waarde gedaald, wat de Britse export concurrerender maakt.
In 2017 groeide de export vanuit het VK naar de EU met 6,8%, de hoogste groei sinds februari 2012. Tegelijkertijd is de export vanuit de EU naar het VK sinds eind 2016 slechts gestegen met 0,9%. “De exportboost in het Verenigd Koninkrijk wordt bovendien versterkt door een sterk groeiende vraag op de Europese markten,” voegt Cherry nog toe.
Tijdelijke situatie, afloop onzeker
Het VK blijft tot de uittredingsdatum een volwaardige lidstaat van de EU en er zijn vooralsnog geen restricties van toepassing op de handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.
“De echte impact op de handel zal waarschijnlijk pas op de middellange tot lange termijn duidelijk worden, wanneer de handelsrelaties daadwerkelijk veranderen en de bevoorradingsstromen zich aan deze nieuwe situatie moeten aanpassen”, besluit Cherry.
Bron: Atradius