De digitale transformatie in België bereikt nieuwe hoogten, zoals blijkt uit de tweede editie van het Belgian Digital Economy Overview van de FOD Economie. België gaat voort met de invoering van artificiële intelligentie in bedrijven en e-governement en presteert daarmee beter dan veel Europese landen. De uitrol van glasvezel en 5G blijft een uitdaging.
Gebruik van AI in bedrijven stijgt
In 2023 maakt 12,5% van de Belgische kmo’s gebruik van minstens één AI-technologie, een toename van 3,2 procentpunten sinds 2021. Bij grote ondernemingen stijgt dit aandeel zelfs tot 47,9%, wat wijst op een snellere digitale transformatie bij grotere organisaties. Dit plaatst België boven het gemiddelde in Europa. De integratie van AI, samen met technologieën zoals Big Data, biedt bedrijven een concurrentievoordeel op de internationale markt. Momenteel gebruikt 35,5% van de Belgische bedrijven gegevens uit diverse bronnen voor strategische beslissingen.
Hoewel AI veel potentieel biedt, blijft een gebrek aan interne expertise het grootste struikelblok. Andere hindernissen zijn kosten, technische incompatibiliteit en de beschikbaarheid van kwalitatieve gegevens. Slechts een klein deel van de bedrijven ziet AI als irrelevant voor hun activiteiten.
Bedrijfsgrootte als doorslaggevende factor
De mate van digitale intensiteit is sterk afhankelijk van de omvang van een bedrijf. Digitale intensiteit wordt gemeten aan de hand van het gebruik van technologieën zoals snel internet, ICT-specialisten en online vergaderplatforms. Grote bedrijven tonen een sterke inzet: 86,9% heeft een hoge tot zeer hoge digitale intensiteit, terwijl 62,6% van de kleine bedrijven een lage digitale intensiteit rapporteert.
E-overheid blijft populair
België scoort hoog op het gebruik van digitale overheidsdiensten. Maar liefst 81,78% van de bevolking gebruikt websites of applicaties van de overheid, een percentage dat hoger ligt dan het EU-gemiddelde van 69,28%. In 2023 gebruikte 69,05% van de Belgen het internet om contact te leggen met overheidsinstanties, en 54,65% ontving officiële communicatie digitaal. Dit is significant hoger dan het Europese gemiddelde, hoewel Nederland hier beter scoort.
Kleine stappen in het dichten van de digitale kloof
Het regelmatig internetgebruik in België groeit gestaag en bereikte in 2023 93,6%, boven het EU27-gemiddelde van 90,3%. Ook op digitale vaardigheden scoort België beter dan gemiddeld, hoewel het achterblijft op buurlanden als Nederland en Luxemburg, vooral wat geavanceerde vaardigheden betreft.
Glasvezel en 5G: ruimte voor verbetering
Ondanks de vooruitgang loopt België achter bij de uitrol van 5G en glasvezelnetwerken. Toch zijn de vooruitzichten positief: tegen eind 2025 zal naar verwachting 50% van de woningen toegang hebben tot glasvezel.
Toekomst gericht op opkomende technologieën
De nieuwste editie van het Belgian Digital Economy Overview voegt een focus op kwantumtechnologieën toe. België heeft hier kansen om zijn positie te versterken door te investeren in gespecialiseerde kennis en publieke en private financiering. Vooral kwantumcomputing biedt veelbelovende mogelijkheden, met een geschatte marktwaarde in België van 45 tot 131 miljard euro in 2040, afhankelijk van het groeiscenario.
Conclusie
Het Belgian Digital Economy Overview schetst een helder beeld van de digitale stand van zaken in België en benadrukt de uitdagingen en kansen. Het rapport biedt een kader rond de vier thematische pijlers van Europa’s Digitale Decennium: bedrijfsinnovatie, infrastructuur, vaardigheden en e-overheid, met extra aandacht voor opkomende technologieën zoals kwantumcomputing.
Bron: FOD Economie