Kredietverzekeraar Atradius verwacht dat het aantal Belgische faillissementen in 2019 met twee procent zal toenemen. Globaal bekeken wordt 2019 het eerste jaar sinds de financieel-economische crisis waarin het aantal faillissementen wereldwijd stijgt. Deze trendbreuk is volgens Atradius te wijten aan slabakkende economische groei, die vooral in West-Europa zijn tol eist. “Aan de vooravond van Belgische én Europese verkiezingen is dit een krachtig signaal om onze economie een nieuw elan te geven”, zegt Christophe Cherry, Managing Director BeLux bij Atradius.
Atradius verwacht dat het aantal faillissementen in België dit jaar zal stijgen met twee procent, waarmee het aantal een derde hoger zal liggen dan in 2007, vlak voor de start van de financieel-economische crisis. Dit stelt de kredietverzekeraar vast in zijn nieuwste Economic Outlook. België scoort zo een pak slechter dan bijvoorbeeld Nederland of Duitsland, waar het aantal faillissementen vandaag bijna de helft lager ligt dan in 2007.
Ondanks de verschillen tussen landen onderling stelt Atradius vast dat het aantal faillissementen globaal voor het eerst zal toenemen sinds de economische crisis. Buiten België verwacht Atradius dat het aantal faillissementen ook in het Verenigd Koninkrijk (7%), Italië (6%), Frankrijk (3%) en Nederland (3%) de komende maanden zal groeien. Deze toename is volgens de kredietverzekeraar te wijten aan groeiende globale economische onzekerheid. Verschillende internationale trends zetten druk op economische groei, zoals bijvoorbeeld de dreiging van (escalerende) handelsoorlogen, economische vertraging in China en volatiele olieprijzen.
Ook in België valt de economische groei dit jaar terug naar 1,3 procent. Eind 2018 verwachtte Atradius nog dat de Belgische economie in 2019 met 1,5 procent zou groeien, maar dit cijfer moest ondertussen bijgesteld worden. Ook in de rest van Eurozone valt de gemiddelde groei met 1,3 procent uiteindelijk lager uit dan verwacht. Die slabakkende groei ligt volgens Atradius aan de basis van de nieuwe piek in faillissementen.
“Dalende economische groei en een toename van het aantal faillissementen tonen duidelijk aan dat onze economie zich op een kantelpunt bevindt”, zegt Christophe Cherry, Managing Director voor België en Luxemburg bij Atradius. “We zien ook dat de verklaringen hiervoor zich met bijvoorbeeld de Brexit vooral buiten België bevinden. Belangrijke handelspartners als het Verenigd Koninkrijk of Italië zitten de komende maanden opnieuw met een nieuwe piek in faillissementen in het vooruitzicht. Ook Belgische ondernemingen dreigen daar het slachtoffer van te worden.”
Vooral (harde) Brexit heeft zware impact
Uit voorgaande studies van Atradius bleek reeds dat binnen België vooral de transport- en textielsector onder druk staan als gevolg van de Brexit en het risico dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten zonder handelsakkoord. Zo’n harde Brexit zou de Belgische economie jaarlijks 1,3 miljard euro kosten en zich vertalen in een toename van het aantal faillissementen met 1,5 procent – wat zich vertaalt naar 165 bijkomende faillissementen op jaarbasis. Deze onzekerheid eist ook zijn tol op de globale economische groei, blijkt nog uit de laatste rapporten van Atradius.
“We stellen vast dat onzekerheid en twijfel de toon zetten op de markten, en dat economische groei langzaam maar zeker blijft terugvallen”, besluit Christophe Cherry van Atradius. “Het mag ook niet verbazen dat dit zich nu vertaalt in een nieuwe toename van het aantal faillissementen. Zet deze trend zich door, dan is het lang niet ondenkbaar dat we opnieuw de richting van een recessie uitgaan, met alle gevolgen van dien voor Belgische ondernemers. Aan de vooravond van Belgische én Europese verkiezingen is dit een krachtig signaal om onze economie een nieuw elan te geven.”
De volledige Economic Outlook van Atradius is te lezen via: atradius.be/nl
Bron: Creditexpo.be